Aiolilindade Strömstadsräkor

aiolilindade strömstadsräkor
Foto: tv4

Aiolilindade Strömstadsräkor

Av: Michael - Strömstad

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

30 min

Avokado med en härlig räkröra med aioli och vinägrett.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 800 g räkor med skal
  • 2 avokador
  • 0,25 röd paprika

Aioli

  • 1 äggula
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • 2 dl rapsolja
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk färsk rosmarin, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • chilifrukt (efter smak)

vinägrett

  • 1 tsk dijonsenap
  • 1,5 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1,5 citron, pressad

Gör så här

Aioli

  1. Häll äggulan i en skål, sedan ner med dijonsenap, rödvinsvinäger, salt, peppar, chili och rosmarin. Vispa samman.#
  2. Häll sedan på rapsoljan lite i taget medan du vispar tills den har börjat tjockna, då kan du hälla på resten av oljan. Låt den stå och dra lite, det tar alltid en stund innan smakerna göttat till sig.

Vinägrett

  1. Vispa ihop dijonsenap, citron, salt, peppar, vitlök och olivolja.

Sammanställning

  1. Skala räkorna och blanda med aioli och vinägrett, lite i taget.
  2. Skär upp avokadon och lägg i en skål.
  3. Räkröran läggs ovanpå, dekorera med finhackad röd paprika.

Skaldjursallergikern i sällskapet fick ett alternativ med lax.
400 gr rökt lax
Aioli (se tidigare recept)
Vinägrett (se tidigare recept)
¼ röd paprika
½ liten lök
Två avokado
1 msk cremé fraiche

  1. Blanda laxen tillsammans med aioli, vinägrett, cremé fraiche och hackad lök.
  2. Skär upp avokado lägg i en skål, lägg laxröran ovanpå och dekorera med finhackad paprika.