Lussebutterkaka

2h 5 min
4
Från Nyhetsmorgon

Ordet butterkaka har en sådan underbart svulstig klang. Den här varianten är smaksatt med saffran och fylled med krämig vit chokladtryffel och torkade tranbär. Torkade tranbär finns i välsorterade matbutiker och saluhallar men kan mycket väl ersättas med russin, fikon, aprikoser eller annan torkad frukt. Kakan räcker till många och passar perfekt på julens fikabord.

17 december 2008
Visa mer
2h 5 min
4

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 8,5 dl (510 g) vetemjöl eller vetemjöl special
  • 1 krm salt
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 kuvert (0,5g) saffran
  • 0,5 dl strösocker
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 1 st ägg

Fyllning:

  • 200 g vit choklad
  • 0,75 dl vispgrädde
  • 100 g (2 dl) torkade tranbär
  • ägg till pensling
  • vit choklad till dekor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Smula ner jästen i en stor degbunke. Mät upp och blanda mjöl och salt. Ljumma upp mjölken till fingervärme.
  2. Stöt saffranet fint tillsammans med lite av sockret och rör ut i mjölken. Häll mjölken över jästen och lös upp den.
  3. Tillsätt mjölblandningen, resten av sockret, det mjuka smöret och ägget. Arbeta ihop till en deg och knåda degen ordentligt, gärna 5 minuter i hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
  4. Förbered under tiden fyllningen: Hacka chokladen ganska fint. Koka upp grädden i en liten kastrull, dra kastrullen från plattan och rör ner chokladen. Rör tills chokladen smält helt.
  5. Smörj en rund form med löstagbar kant, cirka 27 centimeter i diameter. Använd en liten långpanna om du inte har en tillräckligt stor kakform.
  6. Kavla ut en dryg fjärdedel av degen till en rund platta och täck formens botten med plattan. Kavla resten av degen ganska tunt till en långsmal rektangel. Bred ut chokladkrämen över rektangeln och strö över tranbären.
  7. Rulla ihop degplattan på längden och skär upp i tjocka skivor. Ställ bullarna med jämna mellanrum i formen. Låt jäsa övertäckt på varm plats i minst 30 minuter.
  8. Pensla eventuellt med lite uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 25-30 minuter. Låt svalna lite och lossa kakan från formen.
  9. Ringla eventuellt över lite smält vit choklad som dekor.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept