Lakritscupcakes

Baka baka liten kaka...
Foto: Ulrika Pousette

Chokladcupcake med krossad lakrits. Receptet är hämtat ur boken Macarons, cupcakes, cakepops.

Jag älskar alla sötsaker utom just lakrits så det här bakverket är en hommage till alla er lakritsfantaster där ute. Lakritspulver finns att köpa på kryddbutiker och lakritsbutiker, men det går även bra att ersätta med krossad Turkisk peppar, anpassa mängden efter hur tokig du är i lakrits. /Mia Öhrn

Se fler recept från boken

Macarons, cupcakes, cakepops


25 oktober 2011
Visa mer

Du behöver

Cupcakes

  • 100 g smör
  • 1 dl vetemjöl (60 g)
  • 1 dl kakao (45 g)
  • 2 msk lakritspulver eller 5–10 krossade turkisk peppar
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl mjölk

Topping

  • 275 g mörk choklad
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk honung
  • 1 msk lakritspulver eller 3–5 krossade Turkisk peppar
  • 25 g smör, rumsvarmt
  • Engelsk konfekt eller liknande lakritsgodis till dekor

Gör så här

  1. Cupcakes
    Smält smöret.
  2. Mät upp och blanda mjöl, kakao, lakritspulver och bakpulver.
  3. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt med elvisp.
  4. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten lite i taget samtidigt som du tillsätter smör och mjölk.
  5. Vispa försiktigt ihop till en slät smet.
  6. Fördela smeten i muffinsformar och grädda i mitten av ugnen på 175°C i ca 20 minuter.
  7. Låt svalna.
  8. Topping
    Hacka chokladen ganska fint.
  9. Koka upp grädden med honungen och lakritspulvret, dra kastrullen från plattan och rör snabbt ner den hackade chokladen i den heta grädden.
  10. Rör tills all choklad har smält.
  11. Tillsätt smöret i små klickar och rör ihop till en slät smet.
  12. Låt helst glasyren stelna i rumstemperatur till nästa dag.
  13. Ställ in den i kylen om du har bråttom, men passa noga så att den inte blir för kall och hård.
  14. Spritsa en tryffeltopp på varje cupcake och dekorera gärna med engelsk konfekt.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept