Macaronsklubbor med jordgubbstryffel

POPULÄRT
Baka med kärlek
Foto: Ulrika Pousette
Mia Öhrn
Mia Öhrn

Macaronsklubbor med jordgubbstryffel

Av: Mia Öhrn

Från: Macarons, cupcakes, cakepops

13 ingredienser

Goda macarons som formas som hjärtan och sätts fast på en klubbpinne. Receptet är hämtat ur boken Macarons, cupcakes, cake pops.

Se fler recept ur boken

Macarons, cupcakes, cakepops

Ingredienser

Kakor

  • 170 g florsocker (knappt 3 dl)
  • 110 g mandelmjöl, siktat
  • 90 g äggvita [3 st]
  • 2 msk strösocker
  • några droppar röd hushållsfärg

Jordgubbskräm

  • 125 g vit bakchoklad
  • 100 g färska jordgubbar (eller frysta och tinade)
  • 1 citron, finrivet skal
  • 2 tsk honung
  • 2 msk vispgrädde
  • 25 g vit choklad, att fästa klubbpinnarna med
  • ev ätbar pärlemorspray
  • klubbpinnar

Gör så här

Kakor

  1. Väg upp florsockret.
  2. Blanda med mandelmjöl och sikta.
  3. Vispa äggvitan fluffig i en ren och torr bunke.
  4. Tillsätt strösockret och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett fast skum.
  5. Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan tillsammans med hushållsfärgen.
  6. Blanda tills du har en jämn smet.
  7. Spritsa ut hjärtan på två bakplåtsbeklädda plåtar.
  8. Låt kakorna vila på formen i minst 45 minuter.
  9. Då torkar ytan och kakorna blir finare.
  10. Sätt ugnen på 125 grader.
  11. Grädda i omgångar på ugnens nedersta fals i cirka 20 minuter.
  12. Kakornas överdel ska fortfarande vara ganska blek, men underdelen ska släppa från bakplåtspappret om du provar att lyfta dem.
  13. Låt kakorna svalna.

Jordgubbskräm

  1. Mixa jordgubbarna fint.
  2. Koka upp dem i en liten kastrull och låt puttra 5–10 minuter
  3. eller tills ca hälften av vätskan har kokat bort.
  4. Väg upp och kontrollera, du behöver 50 gram reducerad
  5. jordgubbspuré.
  6. Bryt chokladen i mindre bitar.
  7. Värm försiktigt alla ingredienser till krämen i en liten kastrull på spisen.
  8. Rör då och då, och dra kastrullen från värmen när chokladen har smält och krämen ser jämn och fin ut.
  9. Låt den stelna i kylen i någon timme, krämen ska bli lagom fast för att spritsa.
  10. Spritsa jordgubbskräm på botten av hälften av
  11. kakorna.
  12. Doppa ena ändan av en klubbpinne i lite smält vit choklad.
  13. Lägg den på fyllningen och toppa med kakans andra halva.
  14. Låt stelna i kylen.
  15. Spraya eventuellt klubborna med ätbar sprayfärg.
  16. Macaronsklubborna kan förvaras i kylen i upp till en
  17. vecka.