Macaronsklubbor med jordgubbstryffel

Baka med kärlek
Foto: Ulrika Pousette

Du behöver

Kakor

  • 170 g florsocker (knappt 3 dl)
  • 110 g mandelmjöl, siktat
  • 90 g äggvita (ca 3 st)
  • 2 msk strösocker
  • några droppar röd hushållsfärg

Jordgubbskräm

  • 125 g vit choklad
  • 100 g jordgubbar, färska eller frysta och tinade
  • finrivet skal av 1 citron
  • 2 tsk honung
  • 2 msk vispgrädde
  • 25 g vit choklad att fästa klubbpinnarna med
  • Ev ätbar pärlemorspray
  • klubbpinnar

Gör så här

  1. Kakor
    Väg upp florsockret.
  2. Blanda med mandelmjöl och sikta.
  3. Vispa äggvitan fluffig i en ren och torr bunke.
  4. Tillsätt strösockret och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett fast skum.
  5. Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan tillsammans med hushållsfärgen.
  6. Blanda tills du har en jämn smet.
  7. Spritsa ut hjärtan på två bakplåtsbeklädda plåtar.
  8. Låt kakorna vila på formen i minst 45 minuter.
  9. Då torkar ytan och kakorna blir finare.
  10. Sätt ugnen på 125 grader.
  11. Grädda i omgångar på ugnens nedersta fals i cirka 20 minuter.
  12. Kakornas överdel ska fortfarande vara ganska blek, men underdelen ska släppa från bakplåtspappret om du provar att lyfta dem.
  13. Låt kakorna svalna.
  14. Jordgubbskräm
    Mixa jordgubbarna fint.
  15. Koka upp dem i en liten kastrull och låt puttra 5–10 minuter eller tills ca hälften av vätskan har kokat bort.
  16. Väg upp och kontrollera, du behöver 50 gram reducerad jordgubbspuré.
  17. Bryt chokladen i mindre bitar.
  18. Värm försiktigt alla ingredienser till krämen i en liten kastrull på spisen.
  19. Rör då och då, och dra kastrullen från värmen när chokladen har smält och krämen ser jämn och fin ut.
  20. Låt den stelna i kylen i någon timme, krämen ska bli lagom fast för att spritsa.
  21. Spritsa jordgubbskräm på botten av hälften av kakorna.
  22. Doppa ena ändan av en klubbpinne i lite smält vit choklad.
  23. Lägg den på fyllningen och toppa med kakans andra halva.
  24. Låt stelna i kylen.
  25. Spraya eventuellt klubborna med ätbar sprayfärg.
  26. Macaronsklubborna kan förvaras i kylen i upp till en vecka.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept