Hjortronrutor med mascarpone

Hjortronrutor med mascarpone
Foto: Stellan Herner
Från Sockerkakor

I denna enkla kaka möter syran från hjortronen mascarponen på ett föredömligt sätt. Har du inga osockrade hjortron utan väljer att använda sylt rekommenderar vi att du halverar florsockermängden i mascarponekrämen.

Receptet räcker till cirka 20 bitar.

20 maj 2009
Visa mer

Du behöver

Kaka

  • 300 g rumsvarmt osaltat smör
  • 3 dl strösocker
  • 6 st ägg
  • 5 dl (300 g) vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 350 g färska eller frysta hjortron, eller 300 g hjortronsylt

Topping

  • 200 g mascarpone
  • 1 msk florsocker
  • 0,5 st citron, finrivet skal

Gör så här

  1. Vispa smör och socker vitt och fluffigt med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Sikta därefter i de torra ingredienserna genom en finmaskig sikt. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. Fördela hjortronen eller sylten över hela pannan.
  2. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader cirka 40 minuter. Låt svalna. Skär i önskad storlek. Vispa samman mascarpone, socker och citronriv med en handvisp. Spritsa eller klicka ut lite mascarponekräm på varje bit. Nu är kakan färdig att ätas.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept