Dunderbollar och wokade havskräftstjärtar på kolbädd

30 min + marinering
4
Dunderbollar och wokade havskräftstjärtar på kolbädd
Foto: TV4
Från Mitt kök

Frasiga smördegsbollar med Västerbottensost och oliver, samt havskräftstjärtar som marineras och wokas på grillen. Börja med att lägga kräftstjärtarna i marinaden i tre timmar.

Till woken serveras ett gott bröd som man lägger på grillen med smör och paprikapulver (för färgen).

7 juni 2012
Visa mer
30 min + marinering
4

Du behöver

Dunderbollar

  • 1 pkt färdig smördeg
  • Gröna oliver utan kärnor
  • Västerbottenost, riven
  • 1 ägg, till att pensla bollarna med

Wokade havskräftstjärtar

  • 1-2 kg råa havskräftstjärtar
  • 1 pkt fryst dill
  • Grädde
  • Vitt vin

Marinaden

  • Olja
  • Piripiri
  • Thaicurry
  • Gul curry
  • Vitlök
  • Citron
  • Salt

Gör så här

  1. Dunderbollarna
    Kavla ut smördegen och strö osten på, skär i fyra rutor och lägg en oliv i mitten på varje ruta.
  2. Rulla ihop allt till en liten boll, pensla med ägg och in i ugnen på 200 grader i 15-20 min eller tills de fått fin färg. Sen ringer gästerna på dörren och bubblet serveras i ena handen och bollen i andra!
  3. Havskräftstjärtar
    Låt först kräftstjärtarna ligga i marinaden i 3 timmar.
  4. Till havskräftswoken behövs en vanlig grill med kol. När grillbädden är klar så sätter man wokpannan direkt på kolen så botten blir jämnt varm.
  5. Därefter glider man ner stjärtarna som legat i marinaden och wokar som hastigast för att sen
    hälla på vitt vin och grädde samt den frusna dillen.
  6. Låt bara koka upp sen klar att ätas med skal på, så att det är en slibbig och sörplig rätt. Fiska upp såsen med bröd.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept