Mercimek köftesi

40 min
Mercimek köftesi
Foto: TV4

Turkiska linsbullar med spiskummin, som växer ytterligare med peperoni till. Receptet är beräknat till 20 st linsbullar.

Dryckestips från Metin
Corona
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig


23 maj 2012
Visa mer
40 min

Du behöver

  • 4-5 dl vatten, beroende på val av linser
  • 2 dl ekologiska linser
  • 0,75 st buljongtärning
  • 1,5 dl finmalen bulgur

Sås

  • 0,5 dl olivolja
  • 1 st gul lök, hackad
  • 1 msk pul biber (turkisk torkad chili)
  • 1 näve bladpersilja
  • 1 dl tomatpuré
  • 0,5 dl vatten
  • 1,5 msk malen spiskummin
  • salt

Gör så här

  1. Koka upp vatten och tillsätt buljongtärningen, när denna löst upp häller du i linserna.
  2. Koka på låg värme tills linserna kokat sönder och du har en grötig smet.
  3. Tillsätt sedan bulgur och rör om, låt stå under lock medan du förbereder tomatsåsen.
  4. Fräs på löken i olivolja i 4 minuter tillsammans med pul biber.
  5. När löken blivit mjuk adderar du övriga ingredienser och blandar tills du har en jämn sås.
  6. När den är klar häller du ner det i linserna och rör om tills du har en jämnfärgad smet.
  7. Blir smeten för lös för att göra bullar av så låt den svalna utan lock så avdunstar en del vätska, låt den annars svalna under lock.
  8. När smeten är sval nog att hantera tar du tillräckligt i handen för att göra en ca 6 cm lång och 2 cm bred linsbulle.
  9. Krama den med en hand, och låt dem gärna bli ojämna med synliga "fingeravtryck". I Turkiet är handgjort en kvalitetsstämpel.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept