Kryddstekt lammstek med vårgrönsaker och citron/getostyoughurt

Från Nyhetsmorgon

Laga till en kryddig och härlig stek av lamm, servera med yoghurt som smakar getost och citron och vårens grönsaker.

20 mars 2008
Visa mer
8

Du behöver

  • 2,5 kg lammstek med ben

Kryddor:

  • 5 st vitlöksklyftor
  • 1 msk färska blad av timjan
  • 1 msk färska blad av rosmarin
  • 1 st dutchili, rensad fri från kärnor
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • 1 tsk grovmalen fänkålsfrön
  • 1 tsk korianderfrön
  • 1 st Rivet skal från apelsin
  • 1 st Rivet skal av citron
  • 3 msk god olivolja
  • 1,5 tsk salt

Citron och getostyoghurt:

  • 100 g Chevre
  • 100 g yoghurt
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 st Skal och saft från citron
  • salt och svartpeppar

Vårgrönsaker, valfria:

  • grön sparris
  • morötter
  • färsklök
  • fänkål
  • rädisor
  • valfria bönor
  • blekselleri
  • färskpotatis
  • med flera...

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mixa eller hacka kryddorna, blandas med olivoljan.
  3. Gnid in steken med kryddblandningen.
  4. Bryn lammsteken runt om i en stekpanna så att den får en fin yta.
  5. Lägg den på en plåt och baka den ca 35 min per kg kött eller 62 grader innetemperatur ”rosa och saftig”.
  6. Tag ur lammsteken och låt den vila i ca 10 min innan den skärs upp.
  7. Citron/getostyoughurt:
  8. Mixa getost, yoghurt , mjölk, citronsaft och skal slät i en mixer.
  9. Salta och peppra.
  10. Vårgrönsaker:
  11. Skala och rensa grönsakerna, kokas mjuka i saltat vatten.
  12. Häll av vattnet och droppa över lite olivolja och färskpressad citron.
  13. Salta och peppra.
  14. Serveras på vackert fat.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept