Kokt fisk med ägg och räkor

Kokt fisk med ägg och räkor
Foto: Jenny Grimsgård
4

Du behöver

  • 600-800 g vit fisk

Till koklagen

  • 1 l vatten
  • 2 msk salt
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 10 st persiljestjälkar
  • 1 st gul lök
  • 10 st svartpepparkorn
  • 2 st stjärnanis

Till servering

  • 24 st räkor, ca
  • 4 st ägg, kokta i 6 minuter, hackade
  • 5 cm pepparrot, riven
  • 2 st citroner, halverade
  • Körvel, färsk

Vitvinsås

  • 1 msk smör
  • 2 msk schalottenlök, finhackad
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 4 dl hemkokt fiskbuljong, eller 1 fiskbuljongtärning + 4 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Till redning

  • 1 msk smör, rumsvarmt
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk citronsaft, pressad

Gör så här

  1. Vitvinsås
    Hetta upp smör i en gryta och fräs löken långsamt tills den är genomskinlig.
  2. Häll på vin och låt koka ihop till hälften.
  3. Häll buljongen i grytan och låt allt koka ihop till ca 3 deciliter.
  4. Vispa ner grädden i koket och låt småkoka ytterligare 10 minuter.
  5. Smaksätt med salt och peppar.
  6. Redning
    Blanda det rumsvarma smöret med vetemjöl till en beurre manié (redning) och vispa ner det i grytan. Låt såsen koka långsamt i 5 minuter.
  7. Tillsätt citronsaft, blanda och sila såsen för att få den helt slät.
  8. Koka upp alla ingredienser till lagen i en kastrull.
  9. Fisk
    Sänk med hjälp av en hålslev ner fiskbitarna i lagen och låt dem sjuda på svag värme tills fiskköttet blivit ogenomskinligt och lossar från ryggbenet.
  10. Servera fisken med räkor, ägg, pepparrot, citron, körvel samt vitvinssås.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept