Skaldjursplanka

Från Nyhetsmorgon

Ett helt hav av härliga skaldjur, serveras med salsa och grönsaker.

Vintips
6667 Luis Felipe Edwards Reserva Viognier 2010, Chile, 99:- (4 Solar)

Se fler recept ur

Nyhetsmorgon

.

10 juni 2011
Visa mer

Du behöver

Skaldjursplanka

  • 16 st pilgrimsmusslor
  • 2 st humrar
  • 20 st blåmusslor
  • 2 st bläckfiskar, tuber
  • 8 st knivmusslor
  • 2 dl vitt vin
  • 2 st shalottenlökar, skalade och finhackade

Grönsaker

  • 1 st hungarian wax paprika
  • 4 st minimorötter, skalade
  • 4 st gröna sparrisar, skalade
  • 1 st fänkål
  • 1 st citron, klyftad
  • 8 st cocktailtomater, skållade

Salsa

  • 2 st lime
  • olivolja
  • salt
  • peppar
  • Hot sauce
  • 1 st mango, skalad
  • 0,5 st gurka, skalad
  • 2 st plommontomater
  • 1 st shalottenlök, skalad

Gör så här

  1. Skaldjursplanka
    Koka humrarna i hårt saltat vatten i cirka 5 minuter.
  2. Tag upp och kyl i isvatten, skala hummerstjärtarna och klorna.
  3. Stek hummern i en het panna till servering i en klick smör.
  4. Salta och peppra.
  5. Rimma pilgrimsmusslorna i 10 procent rimlag i cirka 3 minuter, ta upp och torka av.
  6. Stek i het panna vid servering, salta och peppra.
  7. Rensa blåmusslorna och koka i vitt vin med löken tills dom öppnar sig.
  8. Skär bläckfisken i centimetertjocka ringar och stek i het panna med lite matolja, salta och peppra.
  9. Rensa knivmusslorna och stek i het panna, salta och peppra.
  10. Slå på en skvätt vitt vin och koka tills musslorna öppnar sig.
  11. Grönsaker
    Koka morötterna och sparrisen i lättsaltat vatten var för sig och kyl i isvatten.
  12. Koka fänkålen i lättsaltat vatten med citronen tills den blir mjuk.
  13. Låt svalna i lagen, skär sedan i mindre bitar.
  14. Dela tomaterna och salta och peppra lätt.
  15. Grilla paprikan hel och skär i mindre bitar, krydda med salt och peppar.
  16. Salsa
    Kryssa tomaterna och koka hastigt i vatten, kyl i isvatten.
  17. Ta bort skalet och skär tomaterna i klyftor och ta bort kärnorna.
  18. Tärna sedan tomatfiléerna i 0.5 cm stora tärningar.
  19. Skär sedan resten av grönsakerna i skivor, och tärna ner i lika stora bitar som tomaterna.
  20. Blanda sedan allt i en bunke och krydda med salt, peppar, olivolja och limejuice.
  21. Smaka av med lite hot sauce.
  22. Garnera med lite dill, körvel och en citronklyfta.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept