Sjömanslax

4

Du behöver

Sjömanslax:

  • 400 g laxfilé
  • salt, socker
  • 3 st medelstora potatisar
  • 1 flaska öl
  • 2 dl hönsbuljong (tärning)
  • 0,5 st spansk peppar
  • blandade färska örter, t ex dill och persilja
  • 1 st citron
  • 2 st lagerblad
  • 3 st svartpepparkorn
  • 1 msk smör

Tillbehör:

  • 1 st skalad och tärnad gruka
  • 1,5 dl crème fraiche

Gör så här

  1. Skär laxen i skivor och salta och sockra på alla sidor. Låt vila.
  2. Skala och skiva löken, och bryn den i smör. Skala potatisen och skiva den tunt. Varva löken och potatisen i en ugnsfast form. Koka upp buljongen och tillsätt öl, den finhackade spanska pepparfrukten, lagerbladen, svartpepparkornen och lite salt. Pressa ner saften av en citron i buljongen. Häll över i formen med lök och potatis. Baka i 225-gradig ugn i cirka 45 minuter.
  3. När 5 minuter återstår torkas laxen och halstras kort i teflonpanna.
  4. Servera med tärnad gurka, blandad med crème fraichen.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept