Melanzane parmigiana

koket.se
Melanzane parmigiana
Foto: TV4
Christian Campogiani
Christian Campogiani

Melanzane parmigiana

13 ingredienser

Gratäng med friterad aubergine, tomatsås och massor av mozzarella. Helt fantastiskt gott!

Se Sergio Campogiani laga receptet

logo

Ingredienser

Tomatsås

  • 2 morötter
  • 250 g rotselleri
  • 2 gula lökar
  • 2 dl olivolja
  • 1600 g hela skalade burktomater
  • 300 g tomatpuré
  • 1,5 l vatten
  • 1 msk salt

Melanzane parmigiana

  • 1 kg aubergine
  • 150 g parmesanost (parmigiano reggiano) riven
  • 500 g mozzarellaost
  • 1 l tomatsås
  • 0,5 l matolja, till fritering

Gör så här

  1. Börja med tomatsåsen. Skala och skär morötter, rotselleri och lökar i grova bitar. Värm olivoljan i en stor kastrull, och bryn de skurna grönsakerna tills de är gyllenbruna.
  2. Tillsätt tomatpuré, tomater, vatten och salt. Låt såsen koka ner till hälften. Mixa med stavmixer. Smaka av och salta vid behov.
  3. Värm ugnen till 180 grader.
  4. Skär 1 cm tjocka skivor av aubergine och fritera dem gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper.
  5. Ta en ugnsfast form och lägg 4 matskedar tomatsås i botten. Varva sedan auberginerna och mozzarellan ända upp. Toppa med resterande tomatsås och pudra över den rivna parmesanen.
  6. Grädda i 40 minuter. Stäng av ugnen, låt formen vila i 15 minuter. Serveras ljummen eller kall.