Medelhavspaj med lök, oliver och ansjovis

Medelhavspaj med lök, oliver och ansjovis
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Medelhavspaj med lök, oliver och ansjovis

12 ingredienser

En underbart god paj, som ofta serveras på franska rivieran, men då med sardeller.

Ingredienser

portioner
  • 150 g smör
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl vatten, kallt

Fyllning:

  • ca 600 g gul lök
  • 50 g margarin (eller smör)
  • 2 ägg
  • 1 dl kaffegrädde
  • 2 dl ost, riven
  • 8 ansjovisfiléer
  • 10 oliver
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Mixa smör och mjöl till smulor, slå i vattnet och mixa till en färdig deg. Lägg den kallt.
  2. Hacka löken fint och fräs den med margarinet tills den blir mjuk och guldgul, men inte brynt. Låt den svalna.
  3. Blanda ägg och grädde och tillsätt den rivna osten. Krydda lätt med salt och peppar.
  4. Tryck ut degen i en pajform. Nagga bottnen och förgrädda pajskalet 5–10 min. Häll löken i äggsmeten och slå blandningen i pajskalet. Lägg ut ansjovisen över pajen och strö skivade oliver över.
  5. Grädda pajen färdig 15–20 min. Servera pajen ljummen med öl och grönsallad. Som middag räcker den till 4 personer, som vickning till