Stekt högrevskärna med bock-brässerad bananschalotten och senapsmör

Stekt högrevskärna med bock-brässerad bananschalotten och senapsmör
Foto: TV4
4

Du behöver

Högrevskärna

  • 600 g högrevskärna
  • rapsolja av mild karaktär till stekning
  • salt
  • peppar ur kvarn

Bockbrässerad bananschalottenlök

  • 8 st bananschalottenlökar
  • 33 cl bock (en flaska) – t.ex Grebbestads Majbock(öl)
  • 100 g lättsaltat smör – från t.ex Stafva Gård – Gotland
  • 1 st färskt lagerblad

Marinerad målla

  • 100 g röd målla – alt bladspenat eller mangold
  • 1 msk rapsolja
  • salt
  • peppar ur kvarn

Syrligt senapsmör

  • 100 g lättsaltat smör – från t.ex Stafva Gård – Gotland
  • 1 dl senapsolja av pepprig karaktär
  • 10 g surklöver
  • salt
  • peppar ur kvarn

Dillpotatis

  • 400 g skrubbad nypotatis
  • 50 g dill
  • salt

Gör så här

  1. Högrevskärna: Ta ut köttet ca 30 – 60 minuter innan användning. Sätt ugnen på 130 grader.
  2. Stek köttet i rapsolja på alla sidor i en stekpanna på stark värme.
  3. Sätt i en termometer i mitten på köttbiten och baka av i ugn tills den blir 56grader, ca 30 – 40 minuter.
  4. Ta ut den och låt den vila i 10 minuter insvept i smörpapper innan servering.
  5. Skär sedan upp den i 4 skivor.
  6. Bockbrässerad bananschalottenlök: Putsa bort det yttersta lagret på löken. Finhacka lagerbladet.
  7. Ta en stekpanna och slå i öl, smör och lagerblad.
  8. Lägg i löken när det börjar att koka. Lägg på ett lock eller riv ett papperslock av smörpapper.
  9. Låt koka på stark värme till löken är mjuk.
  10. Försök synkronisera så att vätskan i panna nästan är helt borta när löken är mjuk.
  11. Fortsätt svänga runt löken tills den börjar brynas av smöret i pannan.
  12. När löken är gyllenbrun, smaksätt med salt och kvarnad peppar och dra åt sidan till servering.
  13. Marinerad målla: Skölj mållan i kallt vatten. Låt rinna av.
  14. Smaksätt med olja, salt och peppar.
  15. Syrligt senapssmör: Rumstempera smöret.
  16. Finhacka hälften av surklövern och lägg i en bunke tillsammans med smör och olja.
  17. Använd resten av surklövern till garnityr. Vispa ihop till en slät creme.
  18. Häll upp i en lämplig form och ställ i kyl i 30 minuter.
  19. Skär i 4 lämpliga bitar och servera kylt.
  20. Dillpotatis: Koka potatisen i 15 minuter i saltat vatten. Häll av vattnet när de är klara.
  21. Finskär dillen och blanda runt den med potatisen. Salta lite lätt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept