Mangold- och vitlöksroyal med laxtartar

Mangold- och vitlöksroyal med laxtartar
Foto: Jacob Fridholm

Du behöver

  • 300 g mangold – helst olika färger
  • 4 dl gammaldags mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 st vitlöksskott, alternativt färsk vitlök
  • 2 msk salt
  • 8 st äggulor
  • salt och peppar

Tartar

  • 400 g färsk lax från KRAV-märkt odling
  • 0,5 st rödlök
  • 1 msk matjessill
  • 1 st citronklyfta
  • salt och peppar
  • 4 st stora mangoldblad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100 grader. Koka upp mjölk och mjölk och låt stå och svalna.
  2. Skölj mangolden noggrant. Skär bort den vita delen på mangolden och spara stjälken till en annan dag.
  3. Hacka mangoldenen och vitlöksskottet grovt.
  4. Koka upp 2 liter vatten med salt. Blanchera mangold- och vitlökshacket i 30 sekunder, lyft sedan upp det med en hålslev och lägg i isvatten
  5. Lägg sedan ner det i kannmixern och slå grädden och mjölken.
  6. Mixa på högsta hastighet i minst 1 minut. Sila genom en finmaskig sil.
  7. Mät upp 6 dl av smeten och tillsätt äggulorna. Vispa om så att det blandar sig ordentligt. Salta och peppra.
  8. Fördela smeten jämnt i 4 eldfasta djupa skålar. Ställ skålarna på en djup plåt i ugnen.
  9. Häll 1 liter vatten i plåten så att skålarna får värme underifrån av det ångande vattnet.
  10. Baka i ca 25 minuter. Royalen är färdig när den inte skvalpar om man skakar försiktigt på skålen. Ta ut och låt svalna.
  11. Sätt ugnen på 200 grader. Finhacka rödlöken. Skär laxen i små bitar.
  12. Hacka kaprisen grovt. Blanda allt och smaksätt med citronsaft, salt och peppar.
  13. Lägg in mangoldbladen på galler i ugnen ca 5 minuter, så att de sjunker ihop. Ta ut och lägg på bänken.
  14. Skär försiktigt bort stammen med en vass kniv. Dela upp tartaren i 4 högar.
  15. Lägg en hög på varje mangoldblad och vik ihop till paket. Skär bort överflödigt blad.
  16. Servera royalen ljummen. Lägg tartaren ovanpå. Var försiktig så att den inte sjunker ner i smeten.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept