Löksoppa med kycklinglår, sparrispotatis och sidfläsk med champinjoner

Löksoppa med kycklinglår, sparrispotatis och sidfläsk med champinjoner
Foto: Jacob Fridholm

Du behöver

  • 4 st kycklinglår
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk svartpeppar från kvarn

Löksoppa

  • 10 st gula lökar
  • 1 msk smör
  • 50 cl veteöl, t.ex. Slottskällans Vit
  • 1 st timjankvist
  • färsk timjan
  • salt och svartpeppar från kvarn

Sidfläsk och champinjoner

  • 500 g champinjoner, helst nyplockade svenska
  • 5 cl olja
  • 3 st vitlöksklyftor
  • salt och peppar
  • 12 st tunna skivor basturökt sidfläsk, t.ex. Roslagskött

Sparrispotatis

  • 400 g sparrispotatis, även kallad Asperges potatis
  • 2 msk salt

Gör så här

  1. Dag 1: Gnid in kycklinglåren med salt, socker och peppar. Lägg i en påse och förslut. Låt ligga i kylen över natten.
  2. Dag 2: Skölj kycklinglåren och torka med papper. Bryn dem runt om utan fett i en stekpanna. Lägg upp på papper för att rinna av.
  3. Skala löken. Dela den på längden och skär den i skivor om ca 3 mm.
  4. Sautera löken i en stor kastrull. När löken är mjuk, slå på ölet och lägg i timjankvisten.
  5. Tryck ner kycklinglåren i löken och häll på vatten så det täcker köttet. Lägg på ett papperslock.
  6. Koka på medelvärme i ca 1 timme eller tills köttet släpper lätt från benet.
  7. Lyft upp kycklinglåren försiktigt och lägg på ett fat och täck med plastfilm.
  8. Smaksätt soppan med färsk timjan, salt och peppar. Tänk på att saltet från kycklinglåren har bidragit med sälta i soppan, så var försiktig med saltet.
  9. Skölj champinjonerna och torka av med en handduk. Skär dem i små bitar. Värm en stor stekpanna på högsta värme.
  10. Låt pannan bli riktigt varm innan du häller i oljan och börjar steka svampen. Låt sedan svampen steka tills den är som en torr klibbig massa.
  11. Finhacka vitlöken och lägg den i pannan.
  12. Fortsätt steka i 5 minuter. Salta, peppra och dra bort från värmen.
  13. Lägg upp tre skivor sidfläsk omlott. Klicka upp en fjärdedel av champinjonerna i mitten på sidfläsket. Vik sedan över fläsket så att det blir ett litet paket.
  14. Jämna till kanten med en vass kniv. Låt stå i rumstemperatur till servering.
  15. Tvätta potatisen i kallt vatten. Lägg den i en kastrull och täck med vatten.
  16. Salta och rör om. Vattnet ska smaka salt. Koka upp med locket på och sänk sedan till medelvärme.
  17. Koka i ytterligare 10-20 minuter beroende på tjockleken på potatisen. Känn efter med en sticka att de är mjuka rakt igenom.
  18. Koka inte för länge, då spricker potatisen. Häll av vattnet och låt potatisen stå i 5 minuter under lock. Skala den sedan med en skalkniv. Servera direkt.
  19. Sätt ugnen på 150 grader. Värm djupa tallrikar. Koka upp soppan. Värm anklåren i ugnen 10 minuter.
  20. Lägg upp potatis, sidfläskpaket och kycklinglår på tallrikarna. Koka upp soppan och ställ fram på bordet i en fin kastrull. Ställ fram tallrikarna och låt gästerna själva ta soppa.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept