Rostade päron med havreplättar och cidersabayonne

Rostade päron med havreplättar och cidersabayonne
Foto: Jakob Fridholm
Från Efter tio

Elegant dessert som blir än mer uppseendeväckande om man bränner av sabayonnen vid servering.

22 oktober 2008
Visa mer
4

Du behöver

  • REDSKAP: Köksassistent, kannmixer, gasbrännare
  • 4 st päron, t.ex. Göteborgs Diamant

Havreplättar

  • 70 g havregryn
  • 4 st ägg
  • 1 tsk råsocker
  • 1,5 dl osötad äppelpuré
  • 1 dl gammaldags mjölk
  • smör till stekning

Cidersabayonne

  • 6 st äggulor
  • 10 cl halvtorr cider, t.ex. Kiviks Astrakan
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 2 msk florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Skär varje päron i 8 klyftor.
  2. Lägg klyftorna med skalsidan nedåt på en plåt med smörpapper. Baka i ugnen 12–14 minuter eller tills de är gyllenbruna.
  3. Mixa allt till plättsmeten utom smör i kannmixern. Värm upp ett plättjärn på stark värme. Stek plättarna i smör.
  4. Lägg äggulorna och cidern i bunken som tillhör köksassistenten.
  5. Vispa för hand över vattenbad till en tjock kräm, ca 80 grader.
  6. Sätt sedan bunken i köksassistenten och vispa på medelhastighet tills krämen är rumstempererad.
  7. Smaksätt med citronsaften och florsockret och fortsätt vispa på låg hastighet tills sabayonnen ska serveras.
  8. Lägg upp en hög med plättar. Ställ päronen mot plättarna. Täck stapeln med sabayonnen.
  9. Bränn av sabayonnen med en gasbrännare (ej nödvändigt).
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept