Rostade päron med havreplättar och cidersabayonne

Rostade päron med havreplättar och cidersabayonne
Foto: Jakob Fridholm

Rostade päron med havreplättar och cidersabayonne

Av: Maximillian Lundin

Från: Malou efter tio

12 ingredienser

Elegant dessert som blir än mer uppseendeväckande om man bränner av sabayonnen vid servering.

Ingredienser

portioner
  • REDSKAP: Köksassistent, kannmixer, gasbrännare
  • 4 päron (t ex Göteborgs Diamant)

Havreplättar

  • 70 g havregryn
  • 4 ägg
  • 1 tsk rörsocker
  • 1,5 dl osötad äppelpuré
  • 1 dl gammaldags mjölk
  • smör, till stekning

Cidersabayonne

  • 6 äggulor
  • 10 cl cider, halvtorr (t ex Kiviks Astrakan)
  • 2 msk citron, pressad
  • 2 msk florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Skär varje päron i 8 klyftor.
  2. Lägg klyftorna med skalsidan nedåt på en plåt med smörpapper. Baka i ugnen 12–14 minuter eller tills de är gyllenbruna.
  3. Mixa allt till plättsmeten utom smör i kannmixern. Värm upp ett plättjärn på stark värme. Stek plättarna i smör.
  4. Lägg äggulorna och cidern i bunken som tillhör köksassistenten.
  5. Vispa för hand över vattenbad till en tjock kräm, ca 80 grader.
  6. Sätt sedan bunken i köksassistenten och vispa på medelhastighet tills krämen är rumstempererad.
  7. Smaksätt med citronsaften och florsockret och fortsätt
  8. vispa på låg hastighet tills sabayonnen ska serveras.
  9. Lägg upp en hög med plättar. Ställ päronen mot plättarna. Täck stapeln med sabayonnen.
  10. Bränn av sabayonnen med en gasbrännare (ej
  11. nödvändigt).