Ädelostpaj

Ädelostpaj
Foto: Ulrika Pousette
Jul

En god paj till glöggfesten eller en buffé när som helst på året. Pajen kan serveras varm eller kall. /Maud Onnermark - Receptet finns med i kokboken Lättlagad julmat och julgodis

Receptet ger 1 paj, 12-14 bitar.

Dekorera gärna med granatäppelkärnor.

Läs mer om

Lättlagad julmat och julgodis

.

15 december 2010
Visa mer

Du behöver

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 6 st pepparkakor
  • 100 g smör
  • 3 msk vatten

Fyllning

  • 1 bit ädelost (200 g)
  • 1 burk kesella (250 g)
  • 1 dl mjölk
  • 4 st ägg
  • Nymald svartpeppar, efter smak
  • Salt, ev

Garnering

  • Granatäppelkärnor, ev

Gör så här

  1. Pajdeg
    Blanda vetemjöl, pepparkakor och smör i matberedare.
  2. Kör tills det är finfördelat och tillsätt sedan vattnet.
  3. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter.
  4. Ställ den i kylen minst 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Kör ädelosten till smulor i matberedaren.
  7. Tillsätt kesella, mjölk och ägg.
  8. Kör ihop till en smet.
  9. Smaka av med peppar och eventuellt lite salt.
  10. Häll smeten i formen och grädda 30–35 minuter på nedersta falsen tills fyllningen stannat.
  11. Garnera gärna med granatäppelkärnor.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept