Marängtårta med moccakräm

Påsktårta, enkla recept
Foto: Ulrika Pousette

Enkel och smarrig marängtårta gjord på marängbottnar som varvas med moccakräm. Receptet är hämtat ur boken Lättlagade desserter

I stället för att göra en jättetårta är det smart att göra tre separata, lägre tårtor om du till exempel ska ha stort kalas. Tänk på att ingen gula får finnas med i äggvitan, då kan du inte vispa upp den. /Maud Onnermark


Se fler recept ur boken

Lättlagade desserter


31 augusti 2011
Visa mer

Du behöver

Bottnar

  • 6 st äggvitor
  • 3 dl strösocker
  • 2 msk kakao
  • 2 tsk Maizena majsstärkelse
  • 1,5 dl hasselnötter, finhackade

Moccakräm

  • 2 msk frystorkat espressopulver
  • 6 dl vispgrädde
  • 1 dl florsocker
  • Tunna mörka chokladplattor eller chokladkaffebönor

Gör så här

  1. Bottnar
    Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Vispa äggvitorna till skum.
  3. Blanda socker, kakao och maizena, tillsätt lite i taget i äggviteskummet och fortsätt vispa till en tjock maräng.
  4. Rita upp tre rundlar, cirka 24 cm i diameter, på två–tre bakplåtspapper.
  5. Bred ut smeten i rundlarna.
  6. Strö över hackade hasselnötter.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 1 1/4 timme, tills marängen lossnar lätt från papperet. Låt kallna.
  8. Moccakräm
    Stöt kaffepulvret fint i en mortel.
  9. Vispa grädden, tillsätt kaffepulver och socker mot slutet.
  10. Servering
    Fördela krämen på bottnarna.
  11. Lägg ihop dem till en tårta eller servera som tre tårtor.
  12. Garnera med chokladplattor eller chokladkaffebönor.
  13. Tårtan kan frysas och bara halvtinas till serveringen, så behåller bottnarna sin frasighet.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept