Stekt marulk med rökt blomkålspuré och kålrabbifrittata med havskräfta samt örtsallad med citrusvinägrett

4

Du behöver

  • Kålrabbifrittata:
  • 200 g kålrabbi
  • 5 råa havskräftor
  • 2 ägg
  • 0,5 dl grädde
  • 75 g parmesanost
  • salt och malen svartpeppar
  • Blomkålspuré:
  • 250 g blomkål
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 2 skivor bacon
  • Örtsallad:
  • 100 g salladskott (bladspenat, mizuna, röd mangold och rucola)
  • finrivet skal och saft av ½ mandarin
  • finrivet skal och saft av ½ lime
  • finrivet skal och saft av ¼ citron
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 krm hackad vitlök
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • Marulk:
  • 600 g marulksfilé
  • salt och malen svartpeppar
  • rapsolja

Gör så här

  1. Så här gör du:
  2. 1.
  3. Kålrabbifrittata: Värm ugnen till 125°. Skala kålrabbin och hyvla eller skiva den ytterst tunt. Använd allt utom den nedersta centimetern. Skala och hacka havskräftstjärtarna. Blanda samman kålrabbi och kräftor och krydda med salt och peppar. Låt stå i ca 30 minuter. Riv parmesanen. Vispa äggen och grädden lätt och blanda ner parmesanen. Krama ut vätskan ur kålrabbin och kräftstjärtarna. Blanda med äggblandningen och häll ner i en smord ugnssäker form. Baka i ugnen i ca 25 minuter eller tills äggstanningen stannat.
  4. 2.
  5. Blomkålspuré: Skär blomkålen i mindre bitar. Koka upp grädde och mjölk, lägg i blomkål och hela baconskivor och sänk värmen. Låt sjuda tills blomkålen är mjuk, ca 5 minuter. Lyft ur baconskivorna och mixa blomkålen till en slät puré. (Baconskivorna kan du äta till frukost en annan dag.)
  6. 3.
  7. Örtsallad: Skölj salladsskotten och låt rinna av i durkslag. Tvätta citrusfrukterna noga, riv skalet och pressa ut saften. Skala och hacka vitlöken. Blanda samman citrussaften med senap, vitlök och olivolja. Salta. Vänd salladen i dressingen precis före servering.
  8. 4.
  9. Fördela salladen och kålrabbifrittatan på fyra tallrikar. Skär marulken i fyra skivor. Krydda på båda sidor med salt och peppar. Hetta upp oljan och stek fisken på högsta temperatur i ca 2 minuter per sida. Innertemperaturen skall vara 55°. Lägg på fisk och blomkålspuré och servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept