Mörk chokladcreme med saltrostade nötter och olivolja

4

Du behöver

  • 1 dl vatten
  • 125 g mörk choklad, 70%
  • lite rivet citronskal
  • Salta nötter:
  • 100 g nötter (blanda gärna pistage-, hassel-, pinjenötter och mandel)
  • salt

Till servering:

  • 1 dl olivolja
  • rikligt med flingsalt

Du behöver också:

  • rikligt med is
  • två bunkar, en som passar i den andra
  • en sil
  • en elvisp

Gör så här

  1. Desserten tillagas i så kallat kylbad och till det behöver du rejält med isbitar, så börja några dagar i förväg och frys in. Chokladkrämen stelnar snabbt, så det är viktigt att du plockar fram allt du behöver, inklusive serveringsskålar eller cocotter. På kockspråk gör du en ordentlig "mise en place".
  2. Så här gör du:
  3. 1.
  4. Rosta nötterna i en torr, het stekpanna tills de fått fin färg. Salta och smaka av.
  5. 2.
  6. Ta fram elvispen. Förbered den större bunken med kallt vatten och is i, det blir ett så kallat kylbad.
  7. 3.
  8. Tvätta citronen noga och strimla skalet. Hacka chokladen och lägg ner i den mindre bunken, som får plats i kylbadet. Koka upp vattnet med citronskalet. Ta av från värmen, sila bort citronskalet och häll vattnet över chokladen.
  9. 4.
  10. Vispa chokladen i kylbadet, tills du har en lättvispad chokladcrème. Portionera upp cremen i fyra serveringsskålar. Passpå-crèmen stelnar snabbt, så det gäller att vara snabb. Förvara svalt till servering.
  11. 5.
  12. Fördela olivoljan och nötterna över chokladcrèmen. Strö över flingsalt. Servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept