Sallad med lax, mathavre, betor och pepparrotscreme

20 min
4
Från Nyhetsmorgon

Smarrig sallad med lax, rödbetor, pepparrot och mathavre. Bra sätt att ta vara på julens rester.

Vi slänger nästan hälften av all mat som produceras och det är en katastrof både rent ekonomisk och miljömässigt. Samtidigt har vi efter en av våra största mathelger ofta massor med mat över och är lite trötta på julens smaker.

26 december 2013
Visa mer
20 min
4

Du behöver

  • 2 dl mathavre
  • 200 g kokta rödbetor
  • 1 liten rödlök
  • 300 g blandad sallad
  • 0,5 apelsin
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 3 msk olivolja
  • 300-500 g rökt eller gravad laz
  • flingsalt

Pepparrotscreme

  • 100 g cream cheese
  • 2 msk finriven pepparrot
  • salt

Gör så här

  1. Koka mathavren enligt anvisningen på förpackningen och skölj den kallt. Lägg sedan mathavren i ett durkslag så att den får rinna av ordentligt.
  2. Klyfta rödbetorna. Skal, dela och skiva rödlöken tunt.
  3. Finriv det yttersta skalet av apelsinen och pressa juicen. Blanda en 1 msk juice med apelsinskalet, vinägern och olja.
  4. Blanda cream cheese med pepparrot och smaka av med salt.
  5. Blanda betor, lök, mathavre och sallad med vinägretten. Smaka av med flingsalt och servera med pepparrotscremen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept