Hallonsprängda päron med chokladfondant

hallonsprängda päron med chokladfondant
Foto: tv4

Hallonsprängda päron med chokladfondant

Av: Mattias - Kalmar

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

3 h

Det saftiga klarröda päronet passar bra ihop med den smakrika chokladfondanten. Efterrätten toppas med vispad grädde.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
Serego Alighieri Casal del Ronchi Recioto
Artikelnummer 87253 (500 ml)
Ursprung Italien
Sött rött vin med över 700 år på nacken, fast godare nu än då. Ett amarone med sötma. Ett vin som älskar hallon och choklad!

Ingredienser

portioner

Hallonsprängda päron

  • 4 päron, små
  • 500 g hallon
  • 2 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 vaniljstång

Chokladfondant

  • 100 g mörk choklad
  • 100 g osaltat smör, mjukt
  • 2 msk strösocker
  • 2 äggulor
  • 2 ägg
  • 2 msk vetemjöl
  • smör, till formarna
  • 2 dl grädde

Gör så här

Hallonsprängda päron

  1. Skala päronen med behåll skaftet kvar.
  2. Mixa ihop hallonen med vattnet, häll sen allt i kastrull tillsammans med sockret.
  3. Skär upp en vaniljstång, gröp ur innehållet och häll i kastrullen. Låt vaniljstången följa med.
  4. Lägg i päronen och låt koka tills de blivit mjuka, beroende på storlek 10-15 min.
  5. Låt sen stå tills de kallnar och lägg sen päronen i lufttät burk och häll hallonkoket i. Låt stå i minst 3 timmar innan servering.

Chokladfondant

  1. Smörj 6 cocotteformar à ca 1 dl rikligt med smör.
  2. Smält chokladen över vattenbad eller i mikro och låt svalna lite.
  3. Vispa smör och socker mjukt med elvisp.
  4. Vispa först ner en äggula i taget, sedan resten av äggen.
  5. Vispa ner mjölet och chokladen.
  6. Låt smeten bli rumstempererad, rör den mjuk om den förvarats kallt. Fördela i formarna.
  7. Vid servering: Sätt ugnen på 200°. Grädda på galler i nedre delen av ugnen 8 min, kanterna ska vara gräddade och mitten lös.
  8. Vispa grädden lättvispad.
  9. Servera direkt när chokladfondanten är klar, lägg på en klick grädde bredvid päronen.