Pitepalt

Pitepalt
Foto: TV4

Mer norrländskt än så här kan det väl inte bli? Palt som serveras med stekt sidfläsk, smör och lingonsylt. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

3 november 2008
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 kg potatis (ej färskpotatis)
  • 1 kg vetemjöl
  • 500 g sidfläsk
  • 1 msk salt
  • Lingonsylt och smör till servering

Gör så här

  1. Skala potatisen.
  2. Mal potatisen med en gammeldags köttkvarn och försök sila bort lite av vätskan som blir av malningen.
  3. Blanda den malda potatisen med mjölet och saltet.
  4. Knåda ihop detta till en deg som påminner om bröddeg, tillsätt mer mjöl om det är för lös konstistens.
  5. Rulla bollar som är något mindre än tennisbolls storlek.
  6. Lägg bollarna/paltarna i kokande saltat vatten i stor gryta.
  7. Låt koka och rör om så att inte paltarna bränner fast i grytbotten. Efter ett tag flyter paltarna upp till ytan.
  8. Koka i cirka 1 timme.
  9. Tärna fläsket och kör det i stekpanna eller i ugn på plåt 225 grader tills att det blir brynt.
  10. Servera med skirat smör, lingonsylt samt väldigt kall mjölk.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept