Matjessill med dillpotatis, ägg och brynt smör

koket.se
Matjessill med dillpotatis, ägg och brynt smör
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Matjessill med dillpotatis, ägg och brynt smör

10 ingredienser

30 m

Klassisk sommarmat med matjessill, krossad färskpotatis vänd i gräddfil och smör, kokt ägg och brynt smör. Underbart gott!

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 400 g matjessill
  • 800 g färskpotatis
  • 2 dl gräddfil
  • 2 krukor dill
  • 100 g smör
  • 6 färska lökar skivad (eller gula lökar)
  • 6 ägg
  • 1 ask krasse
  • 200 g smör, att bryna
  • salt

Gör så här

  1. Borsta och koka potatisen i välsaltat vatten.
  2. Koka även äggen, börja från kallt vatten och när det börjar koka ta tid. Mellan 5,5 till 6 minuter, ta av från spisen och kyl ner i kallt vatten till ljumna samt skala och hacka äggen.
  3. Ta fram en stekpanna och bryn smöret. Börja med en het panna och låt smöret skumma. När skummet lagt sig och det doftar nötigt, ta bort från värmen och slå upp i en kall kastrull eller skål.
  4. I samma stekpanna, stek den skivade löken på hög värme och sänk sedan temperaturen och låt löken steka klart långsamt. Tillsätt lite av det brynta smöret till löken medan det steks.
  5. Häll av vattnet från potatisen och krossa den tillsammans med hackad dill, smör och gräddfil. Låt inte potatisen stå för länge blandad med gräddfilen, då vattnar den sig, gör färdigt precis innan servering.
  6. Servera potatiskrosset med hel matjessill. Toppa fisken med stekt lök, äggbitar, brynt smör och klippt krasse på toppen.