Matjessill med dillpotatis, ägg och brynt smör

30 m
4
Matjessill med dillpotatis, ägg och brynt smör
Foto: TV4
30 m
4

Du behöver

  • 400 g matjessill
  • 800 g färskpotatis
  • 2 dl gräddfil
  • 2 krukor dill
  • 100 g smör
  • 6 färska lökar/gula lökar, skivad
  • 6 ägg
  • 1 ask smörgåskrasse
  • 200 g smör, att bryna
  • salt

Gör så här

  1. Borsta och koka potatisen i välsaltat vatten.
  2. Koka även äggen, börja från kallt vatten och när det börjar koka ta tid. Mellan 5,5 till 6 minuter, ta av från spisen och kyl ner i kallt vatten till ljumna samt skala och hacka äggen.
  3. Ta fram en stekpanna och bryn smöret. Börja med en het panna och låt smöret skumma. När skummet lagt sig och det doftar nötigt, ta bort från värmen och slå upp i en kall kastrull eller skål.
  4. I samma stekpanna, stek den skivade löken på hög värme och sänk sedan temperaturen och låt löken steka klart långsamt. Tillsätt lite av det brynta smöret till löken medan det steks.
  5. Häll av vattnet från potatisen och krossa den tillsammans med hackad dill, smör och gräddfil. Låt inte potatisen stå för länge blandad med gräddfilen, då vattnar den sig, gör färdigt precis innan servering.
  6. Servera potatiskrosset med hel matjessill. Toppa fisken med stekt lök, äggbitar, brynt smör och klippt krasse på toppen.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept