Matjes i lerbytta

Matjes i lerbytta
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Matjes i lerbytta

4 ingredienser

Här kommer idén från den gamla hederliga lertallrikasillen där man ursprungligen ställde silltallriken ovanpå potatiskoket. När rätten kom till krogen slog man fräsande brynt smör över sill och hackad lök. Idén är alltså att slå hett, brynt smör över sillen. Det hela ska ätas rykande varmt. En god liten förrätt i påsktider.

Ingredienser

portioner
  • 3 matjessillfiléer
  • 3 ägg, hårdkokta
  • 150 g smör
  • gräslök

Gör så här

  1. Skär matjessillen i mindre bitar. Fördela matjessillen i fyra små portionsformar.
  2. Skär gräslöken fint. Skala och hacka äggen och lägg det över sillen tillsammans med gräslöken. Så här långt kan du förbereda.
  3. Smält smöret och slå det hett och bubblande över sillen. Servera genast.