Matildas mördegskakor på två vis

Matildas mördegskakor på två vis
Foto: Pernilla Thelaus/TV4

Små söta rödgranar med smak av lingon och havregryn och gröna fina eklöv med limesmak. Båda mördegskakorna är lika vackra som goda!

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar junior.

1 december 2016
Visa mer
40 m

Du behöver

Mördeg

  • 200 g smör
  • 1,75 dl socker
  • 3 ägg
  • 2 tsk hjorthornssalt
  • 8-9 dl vetemjöl

Topping för rödgranar

  • 1,5 dl havregryn
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 2 dl lingonsylt

Topping för eklöv

  • 3 lime, skalet
  • 4 msk råsocker
  • 2 äggvitor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader (175 grader varmluft).
  2. Vispa smör och socker. Tillsätt 1 ägg i taget.
  3. Blanda vetemjöl och hjorthornssalt och sikta ner det i smeten.
  4. Rödgranar
    Blanda havregryn, socker och vaniljsocker som ett strössel till toppingen. Smält smöret och häll det över. Rör om!
  5. Kavla ut halva mördegen och bred över lingonsylt.
  6. Bred ut havreströsslet över lingonsylten och grädda i 20 minuter.
  7. Låt svalna och stansa sedan ut granformade kakor.
  8. Eklöv
    Kavla ut resten av degen. Färga degen i olika lövfäger om du vill och stansa sedan ut löv.
  9. Blanda ihop limeskal och socker.
  10. Pensla löven med äggvita och doppa dem sedan i limesockret.
  11. Grädda eklövskakorna i ca 8 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept