Trattkantarellsoppa med hare och ostgratinerat tunnbröd

1 min
4
Trattkantarellsoppa med hare och ostgratinerat tunnbröd
Foto: TV4

Krämig soppa med vilt på pinne. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där vanliga amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Dryck: Till soppan passar ett torrt, fylligt och smakrikt vitt vin ypperligt, gärna av druvan Chardonnay. Giancarlo Ceci. Chardonnay. (Italienskt, KRAV-odlade druvor)

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

20 oktober 2010
Visa mer
1 min
4

Du behöver

Soppa

  • 1 dl torkade trattkantareller
  • 2 st schalottenlökar, finhackade
  • 4 msk smör el margarin
  • 4 msk vetemjöl
  • 1,2 l vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 2 dl crème fraiche (inte lätt!)
  • 1 tsk tomatpuré
  • 3,5 krm salt
  • 2,5 krm vitpeppar
  • 2,5 krm svartpeppar
  • 2 krm pressad citron
  • finhackad gräslök

Hare

  • 3 dl rött vin
  • 0,5 st gul lök, finhackad
  • 2 msk soya
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1,5 tsk timjan
  • 2 st harytterfilé, finputsad
  • 2 msk smör, till stekning
  • 0,5 tsk vitpeppar

Ostgratinerat tunnbröd

  • 1 kaka tunnbröd
  • 3 dl Västerbottensost, riven

Gör så här

  1. Soppa: Smula sönder det mesta av svampen i handen, blötlägg i en skål med 2 dl av vattnet, låt stå i minst en halvtimme. Obs, vattnet ska användas i soppan senare.
  2. Fräs den finhackade löken i smör på svag värme i några minuter. Lägg i den blötlagda, avrunna svampen (krama ur vattnet) och fräs i 5-10 minuter.
  3. Dofta över vetemjölet och rör om. Späd med vattnet, lite i taget, rör så att mjölet löser sig. Använd även vattnet från den blötlagda svampen. Smula ner buljongtärningarna.
  4. Koka på svag värme i ca 20 minuter. Vispa ned creme fraiche och tomatpuré. Smaksätt med salt och peppar. Smaka av med lite citron (var försiktig, det kan lätt bli för mycket!) Soppan kan med fördel göras i förväg.
  5. Hare: Blanda vin, lök, soya och kryddor till en marinad. Lägg marinaden och köttet i en plastpåse och låt marinera helst över natten. Bryn köttet i en het panna, ej så het så det bränns, runt om. Tillsätt salt och vitpeppar. Det tar ca 3-5 minuter. Köttet ska inte ha stekts helt igenom. Ta upp köttet och linda in i folie och låt köttet eftersteka i foliepaketet. Om köttet hinner kallna innan servering gör det inte så mycket eftersom det ska serveras med den varma soppan.
  6. Tunnbröd: Fördela den rivna osten på tunnbrödet. Gratinera i ugnen tills osten smält. När brödet kallnat, bryt bitar av brödet.
  7. Servering:Häll upp soppan i små skålar. Skär haren i mindre bitar och trä upp på korta grillspett. Ställ spettet i soppan. Strö över finhackad gräslök. Servera med ett par bitar av tunnbrödet vid sidan om.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept