Matiga crêpes

Matiga crepes
Foto: Daniel Ohlsson

Matiga crêpes

16 ingredienser

45 m

Jag gjorde denna rätt i samband med uttagningarna till Sveriges yngsta mästerkock och fick vända crêpes första gången i mitt liv. Och det gick ju bra!

För att få riktigt knaprigt bacon är det bra att lägga det på en tallrik täckt med hushållspapper när det är färdigstekt så att fettet absorberas. /Olle

Ingredienser

portioner

Crêpes

  • 5 dl mjölk
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk smör, smält
  • 2 msk vatten
  • 3 ägg

Fyllning

  • 110 g parmesanost
  • 4 dl crème fraîche
  • salt
  • peppar
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 1 förp bacon
  • 1 knippe sparris

sallad

  • 1 förp rucolasallad
  • 6 tomater
  • 0,5 rödlök

Gör så här

Crêpes

  1. Blanda mjölk, mjöl, salt, smör och vatten i en bunke och vispa ihop till en slät smet.
  2. Vispa ner äggen ett i taget.
  3. Riv parmesanosten fint och blanda med crème fraichen i en bunke. Tillsätt salt, peppar och cayennepeppar och låt stå.
  4. Sätt ugnen på 220 grader.
  5. Knaperstek baconet i en stekpanna på medelhög värme.
  6. Stek sparrisen i en blandning av olja och smör och salta dem lite.
  7. Stek crêpesen gyllenbruna på båda sidorna i en liten stekpanna på medelvärme.
  8. Fördela fyllningen över crêpesen, lägg det knaperstekta baconet ovanpå och avsluta med en sparris på varje. Rulla ihop crêpesen, lägg dem i en ugnssäker form och riv lite parmesanost över. Ställ dem högt upp i ugnen och gratinera i cirka 10 minuter tills osten har smält och börjar få lite färg.
  9. Skölj rucolasalladen, dela tomaterna och skär rödlöken i tunna skivor. Blanda ihop i en skål och servera till crêpesen.