Jordärtskockssoppa med kallrökt lax och äpple

12

Du behöver

  • 500 g jordärtskockor
  • 3 st bananschalottenlök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 tsk timjan, plockad, färsk
  • 3 dl grönsaksbuljong
  • 4 dl mjölk, 3 %
  • salt och vitpeppar från kvarn
  • 25 g smör
  • 1 nypa strösocker
  • 100 g kallrökt laxfilé
  • 1 st äpple, grannysmith
  • 1 st citron(till att tillsätta vattnet som skockorna läggs i vid skalning/förberedning)

Gör så här

  1. Börja med att skala skockorna och lägg dem i citronvatten.
  2. Skala schalottenlök & vitlöken. Skär dessa i mindre bitar/kuber.
  3. Skär ner den skalade skockan i mindre bitar.
  4. Hetta upp en kastrull och fräs skockorna med lök och vitlök, strö över en nypa strösocker, fräs vidare, tillsätt plockad timjan, slå på grönsaksbuljongen och mjölken.
  5. Låt sjuda tills det att skockorna är mjuka, cirka 15-20 minuter – mixa i matberedare eller med en stavmixer.
  6. Smaka av med ev. mer mjölk, en klick smör och salt och peppar.
  7. Skär bort eventuellt skinn på laxen och skär den i små kuber, gör likadant med ett skalat, urkärnat granny smith äpple.
  8. Blanda dessa och placera i botten på vald kopp eller glas precis innan servering, slå på soppan när gästerna börjar äta från buffén, soppan kan stå varm och fylla på allt efter åtgång.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept