Liten sallad med nobisdressing

Från Nyhetsmorgon

Lyxig sallad med rökt sidfläsk, Sveciaost som lagrats 24 månader samt krämigt kokta ägg. Receptet är beräknat för 12 personer på buffé.

6 december 2010
Visa mer
12

Du behöver

Nobisdressing

  • 1 st ägg
  • 1,5 dl rapsolja
  • 2 msk champagnevinäger
  • 0,5 st bananschalottenlök
  • 2 tsk gräslök
  • en liten vitlöksklyfta eller halv större
  • salt
  • strösocker
  • vitpeppar från kvarn

Sallad

  • 200 g sidfläsk
  • 10 st vaktelägg (eller 4 st vanliga ägg)
  • 1 st schalottenlök
  • 1 st frissésalladshuvud
  • 2 st hjärtbladssalladshuvud eller 1 stort romansalladshuvud
  • 50 g sveciaost, lagrad 24 månader (eller annan smakrik lagrad svensk ost)
  • peppar, från kvarn

Gör så här

  1. Nobisdressing
    Koka ägget i 3 minuter, låt kallna.
  2. Skala sedan ägget och mixa med skalad och hackad schalottenlök, en liten nypa strösocker, vitlöksklyftan och vinägern.
  3. Tillsätt sedan oljan i fin stråle under mixningen.
  4. Häll över i vald skål och smaka av med salt och vitpeppar från kvarn, vänd ner gräslöken.
  5. Ställ i kyl 1,5-2 timmar för att smakerna skall hinna utvecklas.
  6. Koka äggen
    (2,0 minuter för vaktelägg / 4,5 minuter för större ägg), kyl och skala.
  7. Skär bort svålen på det rökta sidfläsket och skär fina stavar, stek dem gyllenbruna i stekpanna utan att tillsätta fett.
  8. Häll över på tallrik med hushållspapper – så att överflödigt fett rinner av.
  9. Plocka ner salladen till fina blad.
  10. Skölj salladen i kallt vatten 3 gånger, byt vatten mellan gångerna.
  11. Torka salladen i salladscentrifug.
  12. Lägg salladsbladen i en rymlig bunke, tillsätt det stekta rökta fläsket och schalottenlöksringar.
  13. Blanda detta med dressingen, smaka av med ev. lite salt (tänk på att det rökta fläsket är salt i sig!) och peppar från kvarn.
  14. Garnera med lite bitar från den lagrade osten och toppa med ägget.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept