Lemon curd med blåbärskompott och toppig maräng

12

Du behöver

Blåbärskompott

  • 200 g frysta blåbär eller puré
  • 60 g strösocker

Lemon curd

  • 1 st citron, skalet
  • 129 g citronpuré
  • 193 g strösocker
  • 129 g vatten
  • 52 g maizena
  • 43 g äggulor
  • 129 g vatten
  • 64 g smör, normalsaltat
  • 1 g gelatinblad, lägg i kallt vatten minst 10 minuter

Marängtoppar

  • 147 g strösocker
  • 58 g äggvita

Gör så här

  1. Blåbärskopott
    Koka upp under omröring och låt koka i 3 minuter, fyll direkt i dina glas och ställ i frys i minst 2 timmar.
  2. Lemon curd
    Koka upp citronzest,citronpurè, strösocker och första mängden vatten.
  3. Rör ihop maizena och den andra mängden vatten och häll i den uppkokade smeten i en tunn fin stråle, vispa samtidigt så att inga klumpar bildas.
  4. Sjud upp under vispning, häll i äggulorna under vispning och tag av från plattan. Spara äggvitan till marängen!
  5. Rör sedan ner smöret och sist gelantinblad som man kramar ur innan så att ingen extra vätska tillsätts.
  6. Rör helt slät och fyll direkt i dina frysta glas ovanpå blåbärskompotten.
  7. Ställ i kyl över natten.
  8. Marängtoppar
    Vispa äggvita med halva mängden socker, när du börjar få upp volym tillsätt resterande socker och vispa tills alla kristaller är borta och du har ett hårt skum.
  9. Spritsa med slät rund tyll små toppiga maränger, spritsa lagom stora så att de passar storleken på glasen.
  10. Grädda i ugnen på 100 grader tills de är helt torra, viktigt att man inte går över 100 grader då de kan bli bruna.
  11. Toppa desserten med marängerna - klart!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept