Skandinavisk hummer med selleri, brynt smör och citron

Du behöver

  • 1 kg skandinavisk hummer kokt i väl saltat vatten.

Soppa

  • 6 dl tomatiserad hummerfond
  • 2 dl grädde
  • torr vit sherry
  • salt och peppar
  • 6 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 200 g rotselleri , skalad och skuren i mindre bitar
  • 125 g äggula
  • 7 g salt
  • 8 msk brynt smör
  • 4 msk gröna ärtor
  • 4 msk forellrom
  • 8 citronfiléer skurna i bitar

Gör så här

  1. Koka upp grädde och mjölk och tillsätt rotselleri och salt. Sjud tills sellerin är mjuk, dra åt sidan och låt svalna och dra i 2 timmar. Sila av selleribitarna och tillsätt äggula och blanda väl eller mixa.
  2. Häll upp 0,75 dl av smeten i små djupa tallrikar, täck varje enskild tallrik med plastfilm. Baka tallrikarna i 90C ugn tills stanningen sätter sig.
  3. Soppa: Koka upp hummerfonden, tillsätt grädden och koka samman. Smaka av med sherry, salt och peppar. Mixa till skummig soppa.
  4. Hummer: Skala hummern och skär köttet i vackra mindre bitar.
  5. Servering: Arrangera bitar av ljummet hummerkött över bakad rotselleri royal. Fördela ärtor, citronbitar, forellrom över anrättningarna, ringla brynt smör över hummerbitarna. Servera varm soppa över, soppan hälls lämpligen upp framför gästen
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept