Getyoghurt och persika

Från Nyhetsmorgon

Getyoghurt och persika serveras med hasselnötter, honung, olivolja och havssalt. Får du tag i riktigt fina solmogna vita persikor kan de ersätta sorbeten.

Jens Dolks vintips

Moscato d´Asti Viberti, Italien,
artnr. 95707, 92 kr (4 Solar).
Jag älskar Moscato d’Asti – det perfekta dessertvinet till syrliga rätter – sorbet, färsk frukt, glass, lime- och citrondesserter m m. Pärlande sötsyrligt päronaktigt vin.

9 april 2010
Visa mer
6

Du behöver

Yoghurt

  • 600 g naturell yoghurt av getmjölk

Persikosorbet (1 sats)

  • 1000 g persikopuré
  • 400 g sockerlag
  • 20 g citronjuice

Sockerlag

  • 540 g socker
  • 100 g glykos
  • 300 g vatten

Hasselnötter

  • 100 g skalade hasselnötter
  • 50 g socker
  • 50 g vatten
  • 5 g saltat smör
  • olivolja
  • flytande honung
  • havssalt

Gör så här

  1. Yoghurt
    Häng yoghurten i ett melittafilter och låt den rinna av över natten.
  2. Lägg upp yoghurten i en spritspåse.
  3. Persikosorbet
    Koka upp socker, glykos och vatten i en kastrull.
  4. Låt sockerlagen kallna.
  5. Väg upp 400 g av sockerlagen och blanda med persikopuré och färskpressad citronjuice.
  6. Kör i glassmaskin.
  7. Hasselnötter
    Rosta nötterna i 165 grader varm ugn tills de är gyllenbruna.
  8. Koka socker och vatten i en kastrull till karamell.
  9. Ta kastrullen åt sidan och vänd ner de rostade nötterna.
  10. Ställ tillbaka kastrullen på spisen och montera ner smöret under omrörning.
  11. Häll ut nötterna på en plåt med smörpapper och låt dem svalna lite.
  12. Plocka isär nötterna en och en medan de fortfarande är varma.
  13. Låt svalna helt.
  14. Serveringstips
    Om du får tag i riktigt fina solmogna vita persikor är det väldigt gott med frukten naturell, de kan ersätta sorbeten. Vad man tappar då är kontrasten i temperatur. Som alltid: Ju bättre råvara, desto mindre arbete krävs för att nå ett lyckat resultat.
  15. Bottna glas med yoghurt och täck med nötter, ringla över honung och olivolja.
  16. Toppa med frukt, och eller sorbet, strö över lite havssalt.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept