Karameliserad lantmjölk med hjortronsorbet

4

Du behöver

karamell:

  • 100 g socker
  • vatten

Lantmjölkscreme caramel:

  • 250 g lantmjölk
  • 120 g äggulor
  • 30 g grädde
  • 70 g Philadelphia
  • 50 g kondenserad mjölk
  • 20 g socker
  • 1 g salt

Hjortronsorbet:

  • 500 g hjortron
  • 350 g socker
  • 200 g vatten
  • 50 g citronjuice
  • 1 gelatinblad

Gör så här

  1. Karamell:
  2. Koka sockret med 0,5 dl vatten i tjockbottnad kastrull på medelvärme, tills sockret karameliserats. Avstanna karameliseringen genom att försiktigt droppa i ytterligare 0,5 dl vatten i karamellkastrullen. Skydda händer och armar då det kan stänka. Skeda över karamell i fyra formar tills botten täckts. Koka upp återstående karamell med 1 dl vatten och spara till servering.
  3. Lantmjölkscreme caramel:
  4. Blanda samtliga ingredienser i en bunke och mixa med stavmixer till en slät smet. Häll upp i de fyra formarna med karamell och baka i ugn på 90grader i 90 min. Ta ut formarna, låt svalna och skär med liten kniv längs kanten på karamellerna så att de släpper. Stjälp upp på tallrik.
  5. Hjortronsorbet:
  6. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten 5 min. Koka upp socker och vatten, krama ur gelatinbladet och lägg ner i den varma sockerlagen. Låt svalna. Mixa hjortronen tillsammans med sockerlagen och citronjuicen i hushållsmixer till puré och sila genom en sil för att få bort kärnorna. Kör sorbetgrunden i glassmaskin.
  7. Servering:
  8. Skeda lite karamellvatten över lantmjölkskaramellerna och servera en kula hjortronsorbet till, garnera med några hela hjortron.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept