Karameliserad kompott på svenska trädgårdsäpplen med kaksmulor och kanelsås

4

Du behöver

Kompott

  • 800 gr skalade & urkärnade äpplen skurna i grova bitar
  • 150 gr socker
  • vatten
  • Juicen av 1 citron
  • Extra socker ?
  • Kaksmulor
  • 200 gr kakor tex mandelbiskvier, vaniljdrömmar, bondkakor
  • Kanelsås
  • 5 dl mjölk
  • 1,25 dl grädde
  • 5 st kanelstång, krossad
  • 125 g strösocker
  • 100 g äggula

Gör så här

  1. Metod
  2. Karamerisera sockret i en gryta, tillsätt de råa äppelbitarna, sjud under lätt omrörning till bitarna är igenom mjukt.
  3. Smaka av med socker & citron beroende på hur syrlig äppelsort ni använder , blanda så att sockret löser sig, låt svalna.
  4. Kaksmulor
  5. Krossa alternativt skär kakorna till smulor
  6. Kanelsås
  7. Koka upp kanelstång, grädde, mjölk låt dra i 30 minuter , sila.
  8. Koka åter upp gräddmjölken.
  9. Vispa socker och äggulor, häll den varma gräddmjölken över vispet.
  10. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud under omrörning till såsen tjocknar ( 85 C).
  11. Sila och vispa kallt .
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept