Fattiga riddare med dulce de leche och vaniljglass

Fattiga riddare med dulce de leche och vaniljglass
Foto: Tv4

Fattiga riddare med dulce de leche och vaniljglass

Av: Mathias - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

10 ingredienser

35 min

Fattiga riddare doppade i lyxig crème brûlée-smet serveras med karamelliserad mjölk och vaniljglass.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 5 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 5 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • malen kanel (efter smak)
  • 100 g smör
  • 4 skivor av gammal sockerkaka eller vad som passar
  • 1 förp kondenserad mjölk
  • vaniljglass

Gör så här

Crème brûlée-smet

  1. Vispa samman vispgrädde, mjölk och äggulor. Dela och skrapa ur vaniljstång och blanda med lite av strösockret, rör sedan ner allt strösocker och vaniljen i smeten, ställ i kyl tills det skall användas.
  2. Ta en burk kondenserad mjölk, tvätta bort etikett och lim. Lägg burken i en kastrull täck med vatten och koka 2,5-3 timmar, se till att burken alltid är täckt med vatten. Ta upp ur kastrullen. När burken svalnat, öppna och rör den slät.
  3. Ta något gammalt bröd eller sockerkaka i en skiva i önskad storlek, doppa skivan i brûlée-smeten och stek i smör. Blanda kanel och socker av önskad mängd och vänd riddaren i det efter den är stekt, värm dulce de lechen och ringla den över riddaren innan servering. Servera med vaniljglass.