Leif Mannerströms kroppkakor

1 h
4
Leif Mannerströms kroppkakor
Foto: Jenny Grimsgård

Servera kroppkakor på klassiskt vis med rårörda lingon, rimmat sidfläsk och brynt smör. Recept från boken Matglädje hela livet.

Det finns en mängd olika recept på kroppkakor. När det saknades fläsk i stugorna förr i tiden fylldes kroppkakorna ibland med sill, strömming eller ål. På Sjömagasinet gör vi en något annorlunda deg utan mjöl… Det är lika stor succé varje gång./Leif Mannerström

15 februari 2012
Visa mer
1 h
4

Du behöver

  • 700 g potatis, helst King Edward
  • 1 dl potatismjöl
  • 3 st äggulor
  • 50 g brynt smör
  • 1 tsk salt
  • 400 g rimmat sidfläsk
  • 1 st stor gul lok
  • smör till stekning
  • 2 tsk kryddpeppar, nystött
  • 400 g rimmat sidfläsk, i skivor
  • Rårörda lingon
  • brynt smör

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen.
  2. Pressa den genom en potatispress ner i en bunke och låt svalna något.
  3. Rör i potatismjölet, äggulorna, smöret och saltet.
  4. Blanda till en smidig deg.
  5. Skär fläsket till fyllningen i halvcentimeterstora bitar.
  6. Skala och skär löken i lika stora bitar.
  7. Hetta upp smöret och stek fläsk och lök gyllenbrunt.
  8. Blanda i kryddpeppar, ställ åt sidan så länge.
  9. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en rymlig kastrull.
  10. Rulla ut potatisdegen till en limpa och skär cirka 2 cm tjocka skivor.
  11. Gör små fördjupningar i mitten och lägg i fyllning.
  12. Vik ihop till bollar runt fyllningen och platta till något.
  13. Knaperstek fläsket till serveringen, lägg lite smör i pannan till en början så att det inte bränner vid.
  14. Låt rinna av på hushållspapper, håll varmt.
  15. Koka kroppkakorna i omgångar, 5–6 minuter eller tills de flyter upp till ytan.
  16. Servera genast med fläsket, lingon och brynt smör.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept