Hallon

Färska hallon är gott i det mesta, här får du tips och recept på allt från hallonkaka och hallonpaj till hallonsaft och smoothies med hallon.

Hallon växer vilt i större delen av Skandinavien, och odlas på flera håll. Säsongen börjar redan i juli i södra Sverige, men i slutet av månaden kommer de stora skördarna. Passa på att köpa närodlade hallon i butik när det är säsong, då får du de mest smakrika och prisvärda bären. Övriga tider på året är det bättre ur miljösynpunkt att köpa frysta bär.

 

Hallon måste plockas direkt när de har mognat och de har kort hållbarhet, bara en dag i rumstemperatur. Frys in hallon som du inte använder!

Smakkompisar till hallon

Lakritsrulltårta med hallonmarängfrosting »

Läs mer

Recept med hallon

Att vi bor i ett land med olika årstider innebär att vi under vintermånaderna nästan enbart har tillgång till importerade frukter och grönsaker. Därför ser vi alltid till att fylla frysen med massor av svenska bär så att vi åtminstone kan göra läckra smoothies året runt. Bär har låg sockerhalt, innehåller massor av antioxidanter (som skyddar våra celler från skador orsakade av fria radikaler) och är en av våra favoritingredienser, inte bara i smoothies. I den här smoothien använder vi helt enkelt en påse med blandade bär (oftast en blandning av jordgubbar, hallon, blåbär och svarta vinbär) tillsammans med en avokado för krämighet, ingefära för lite sting, apelsin som sötning och fänkål för sina nyttiga renande egenskaper. Men det betyder inte att den smakar nyttigt, bara väldigt fräscht! Du kan alltid tillsätta en banan om du föredrar en sötare smoothie. /Green kitchen stories