Mascarponetårta med passionsfruktgelé

Mascarponetårta med passionsfruktgelé
Foto: TV4

Om du har svårt att välja mellan choklad- och fruktdessert ska du välja denna tårta. Den har både mörk fyllig chokladbotten och syrlig fruktgelé ovanpå!

10 juni 2009
Visa mer
10

Du behöver

  • 150 g digestivekex
  • 50 g smält smör
  • 50 g hackad mörk choklad
  • 9 gelatinblad
  • 1,25 dl strösocker
  • 2 äggulor
  • 2,5 dl mascarponeost (250 g)
  • 4 dl vispad grädde
  • 0,5 dl kahlualikör
  • 4 passionsfrukter
  • 2 dl passionsfruktjuice

Gör så här

  1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 200°. Smält smöret och smula digestivekexen. Smält chokladen i vattenbad. Blanda smulade digestivekex, smält smör och smält choklad. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar botten. Grädda i 8-10 minuter. Låt svalna helt.
  2. Mascarponekräm: Lägg 6 av gelatinbladen i kallt vatten. Krama ur bladen och smält dem på svag värme. Låt svalna. Vispa grädden till hårt skum. Vispa socker och gulor pösigt. Blanda ner Kahlua och mascarpone. Vispa ner gelatinet och vänd sist ner den vispade grädden. Fyll i formen. Ställ att stelna i kylen.
  3. Passionsfruktgelé: Lägg 3 av gelatinbladen i kallt vatten. Krama ur bladen och smält dem på svag värme. Låt svalna. Gröp ur passionsfrukterna i en skål och tillsätt 2 dl juice. Tillsätt det avsvalnade gelatinet under omrörning. Häll gelén ovanpå mascarponetårtan. Ställ att stelna i kylen.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept