Från TV4

Marulk, lax och jätteräkor med saffransris

Marulk, lax och jätteräkor med saffransris
Foto: TV4
Från TV4

Det är inte svårt alls att laga den här vackra rätten. Det går ganska snabbt och är dessutom smalt. En bra festrätt!

I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av stora tropiska räkor orsakar. Läs mer här »

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 250 g laxfié
  • 250 g marulkfilé
  • 12 jätteräkor
  • 0,25 g saffran (1/2 paket)
  • 4 portioner ris

Vitvinsås:

  • 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2,5 dl vitt vin
  • 2,5 dl fiskbuljong
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm malen vitpeppar

Till dekoration:

  • 4 citronklyftor
  • gräslök

Gör så här

  1. Koka upp vatten med saffran i. Häll i riset och koka det enligt anvisningara på paketet.
  2. Vitvinsås: Finhacka schalottenlöken och smält smöret i en kastrull. Fräs schalottenlöken i smöret utan att den tar färg. Ta av från värmen och rör ner mjölet. Koka upp vinet och buljongen i en annan kastrull. Ställ tillbaka den första kastrullen på plattan. Späd redningen med vätskan, lite i taget. Rör hela tiden. Krydda med salt och peppar. Låt såsen puttra på svag värme utan lock i 10 minuter. Rör om då och då. Sila såsen.
  3. Skär fisken i mindre bitar. Lämna jätteräkorna hela. Tillaga räkor, lax och marulk separat eftersom de har olika koktid. Sjud laxen i lättsaltat vatten tills den är genomkokt. Sjud marulken på samma sätt. Koka jätteräkorna någon minut tills de är genomkokta. Dekorera med citron och gräslök.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept