Fruktbröd - surdeg

Martin Johansson porträtt

Fruktbröd - surdeg

15 ingredienser

2 låga formbröd blir det av det här receptet. Gott och passar såväl frukost som middag.

Här hittar du grundrecept på rågsurdeg.

Ingredienser

  • 100 g rågsurdegsgrund [1 dl]
  • 300 g vatten, ljummet [3 dl]
  • 180 g rågmjöl [3 dl]

Dag 2, morgon:

  • 3 g hel kardemumma [1 tsk]
  • surdegen från gårdagen
  • 200 g rågsikt [3,5 dl]
  • 50 g vatten [0,5 dl]
  • 10 g salt [0,5 msk]
  • 25 g mörkt muscovadosocker [0,5 dl]
  • 50 g hela valnötskärnor [1 dl]
  • 25 g hel sötmandel [0,5 dl]
  • 50 g hela hasselnötskärnor [0,75 dl]
  • 50 g russin [0,75 dl]
  • 100 g torkade fikon [8-10 st]
  • 100 g torkade aprikoser [10-12 st]

Gör så här

  1. Blanda surdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke. Täck med plastfolie och låt stå på ett varmt ställe över natten, gärna runt 22-24 grader.
  2. Börja med att stöta kardemumman i en mortel. Blanda sen alla ingredienser utom frukt och nötter i en bunke och rör med en träslev någon minut. Dela fikonen i halvor eller tredjedelar och tillsätt dem tillsammans med resten av frukten och nötterna. Blanda ytterligare någon minut med träslev. Degen ska vara riktigt kladdig. Täck bunken med plast och låt jäsa 3-5 timmar. I vanliga fall brukar man vilja att degen jäser till dubbel storlek, men eftersom det är så mycket frukt och nötter i den här jäser den inte så mycket.
  3. Smörj två brödformar (à 0,5 liter) med smör och klicka i degen. Täck formarna med en handduk och låt jäsa till degen rest sig en aning, cirka 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader i god tid.
  4. Sätt in brödet i mitten av ugnen och baka av brödet i 25 minuter. Ser de ut att få för mycket färg kan du lägga på en bit aluminiumfolie. Ta ut brödet ur ugnen och ta ut dem ur formarna. Låt svalna på ett ugnsgaller.