Sushiris

Sushiris
Foto: TV4
4

Du behöver

  • 500 g sushiris (rundkornigt ris)
  • 6,5 dl vatten
  • 0,5 msk salt
  • 0,5 st citron, saften
  • 75 g socker
  • 10 cm kombu alg
  • 1 dl risvinäger

Gör så här

  1. Börja med att skölja riset noggrant. Använd rinnande kallt vatten och gå igenom riset varsamt med dina händer i ca 5 minuter, för att skölja bort överflödig stärkelse.
  2. Spola sedan riset under kallt vatten ca 10-15 minuter.
  3. Häll sedan riset i en sil så vätskan rinner bort.
  4. Placera riset i en riskokare eller i en kastrull.
  5. Häll på 6,5 dl kallt vatten och sätt på riskokaren. Alternativt i katsrull; koka upp riset med lock och sänk sedan värmen. Låt riset sjuda under lock i 16 minuter.
  6. Blanda sushivinäger. Ta risvinsvinäger, socker, salt och citronsaft samt kombu alg. Kombu algen är en bonus till rätten som ger riset extra karaktär, den är inget måste. Kombu alg hittar du i en asiatisk butik.
  7. Värm försiktigt på spisen utan att koka men så att salt och socker löser sig.
  8. När riset är klart, häll det i en vid bunke och smaksätt med sushivinägern.
  9. Blanda försiktigt, helst med träspade annars går det bra med en slickepott, i skärande rörelser.
  10. Låt riset svalna något och lägg sedan över en fuktig handduk.
  11. Nu är riset klart för användning.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept