Blomkålssoppa med rågsmörgås eller focaccia

Från Nyhetsmorgon

En len och mjuk blomkålssoppa med två olika tillbehör. Välj själv om du vill ha rågsmörgås med lax eller foccacia med osten Greta.

20 december 2007
Visa mer
4

Du behöver

Blomkålssoppa:

  • 2 msk olivolja
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 2 st schalottenlökar
  • 700 g blomkål
  • 1,5 l mjölk
  • 5 dl matlagningsgrädde
  • 3 st hönsbuljongtärningar
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • flingsalt

Rågsmörgås med rökt lax och krasse:

  • 6 skivor rågbröd
  • 6 skivor rökt lax
  • 20 g smörgåskrasse

Focaccia:

  • 1 l vatten
  • 50 g jäst
  • 2 l mjöl
  • 0,5 dl olivolja
  • salt
  • socker

Tillbehör:

  • 300 g feta ost (Greta från Vilhelmsdahls Gård)
  • 0,5 st blomkålshuvud
  • 50 g ängsyra
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skala och finhacka vitlöken och schalottenlöken. Tärna blomkålen i grova bitar.
  2. Fräs löken i oljan i en gryta utan att den får färg. Tillsätt blomkål, mjölk, grädde och buljong.
  3. Sjud grönsakerna under lock tills de är mjuka. Mixa till en soppa med stavmixer och smaksätt med vinäger, salt och peppar.
  4. Servera soppan varm eller kall.
  5. Rågsmörgås: Skär brödskivorna tvärs över. Hacka ner laxen i grova bitar, och skär tunna ringar av schalottenlöken.
  6. Plocka krassen och blanda den med laxen och löken. Lägg blandningen mellan 2 brödskivor och servera till soppan.
  7. Focaccia: Blanda alla ingredienserna i en degblandare i 7 minuter tills du har en jämn och blank smet. Häll i bleck eller form och låt jäsa i 45 minuter. Sätt ugnen på 210 grader.
  8. Baka på 180 grader i 30 minuter för ett bröd och 210 grader i 8 minuter för bullar.
  9. Tillbehör: Tärna osten. Blanda ängsyran med den fint hyvlade blomkålen och blanda med lite olivolja, salt och peppar. Anrätta på focaccian och servera till soppan.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept