Marockansk oxtagine med valnötter och aprikoser

Marockansk oxtagine med valnötter och aprikoser
Foto: TV4

Marockansk oxtagine med valnötter och aprikoser

Av: Houda - Halmstad

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

2- 2,5 h

Kryddig tagine med fransyska, aprikos och rostade valnötter. Servera med ett gott bröd.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1,5 kg fransyska (eller annan grytstek av nöt)
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk smör
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk mald persilja
  • 0,5 tsk malen koriander
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk rass hanout (marockansk kryddblandning)
  • 1 tsk ingefära, mald
  • 0,5 g saffran
  • 3 msk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 msk kalvfond

Servering

  • 500 g torkade aprikoser (saftiga)
  • 2 dl valnötter
  • malen kanel
  • strösocker
  • smör
  • flingsalt
  • brytbröd

Gör så här

  1. Skär köttet i ganska stora grytbitar. Hacka lök och vitlök.
  2. Bryn kött och lök i smör en stekpanna. Bryn i flera omgångar och lägg över i en tagine-gryta alternativt gjutjärnsgryta. Pressa över vitlök, salt och peppar. Tillsätt övriga kryddor. Tillsätt 0,5 liter vatten. Koka på medelvärme i två timmar.
  3. Förbered under tiden tillbehör. Rosta valnötter med flingsalt i en torr stekpanna.Koka upp aprikoser i lite vatten, smör, socker och kanel.
  4. Servera grytan på ett stort fat (Tagine) toppat med skivade aprikoser och rostade valnötter. Ät med brytbröd.