Marockansk oxtagine med valnötter och aprikoser

2- 2,5 h
4
Marockansk oxtagine med valnötter och aprikoser
Foto: TV4

Kryddig tagine med fransyska, aprikos och rostade valnötter. Servera med ett gott bröd.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

26 augusti 2015
Visa mer
2- 2,5 h
4

Du behöver

  • 1,5 kg fransyska el annan grytstek av nöt
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk smör
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk mald persilja
  • 0,5 tsk mald koriander
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 0,5 tsk mald kanel
  • 0,5 tsk rass hanout (marockansk kryddblandning)
  • 1 tsk mald ingefära
  • 0,5 g saffran
  • 3 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svart peppar
  • 2 msk kalvfond

Servering

  • 500 g torkade aprikoser (saftiga)
  • 2 dl valnötter
  • kanel
  • socker
  • smör
  • flingsalt
  • brytbröd

Gör så här

  1. Skär köttet i ganska stora grytbitar. Hacka lök och vitlök.
  2. Bryn kött och lök i smör en stekpanna. Bryn i flera omgångar och lägg över i en tagine-gryta alternativt gjutjärnsgryta. Pressa över vitlök, salt och peppar. Tillsätt övriga kryddor. Tillsätt 0,5 liter vatten. Koka på medelvärme i två timmar.
  3. Förbered under tiden tillbehör. Rosta valnötter med flingsalt i en torr stekpanna.Koka upp aprikoser i lite vatten, smör, socker och kanel.
  4. Servera grytan på ett stort fat (Tagine) toppat med skivade aprikoser och rostade valnötter. Ät med brytbröd.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept