Marockansk gryta

Marockansk gryta
Foto: TV4

Guldgul och doftande av saffran, ingefära och aprikoser är den här läckra kikärtsgrytan. Receptet har rötter i Nordafrika. Ju mindre bitar rotfrukterna skärs i, desto kortare koktid. Om du inte vill äta helt vegetariskt kan du servera exempelvis kyckling till.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 dl kokta kikärter
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 120 g kålrot
  • 1 röd spansk peppar
  • 2 msk rapsolja
  • 0,25 g saffran (1/2 paket)
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 dl örtbuljong
  • 1 burk hela tomater
  • 1 liten zucchini
  • 1 kruka färsk koriander
  • 3 dl couscous + 3 1/2 dl vatten
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Skär löken i klyftor, moroten i tunna slantar och kålroten i fina tärningar. Halvera chilifrukten, peta bort frön och mellanväggar men spar dem. Skär chilin i strimlor. Häll oljan i en gryta, gärna gjutjärnsgryta. Lägg i chilin. Strö över saffran, spiskummin och ingefära. Låt fräsa någon minut. Lägg i lök, morot och kålrot och fräs i ytterligare någon minut.
  2. Häll på tomater och spä med örtbuljong. Koka upp under lock och låt koka i 10 minuter. Skär zucchinin i halvmånar. Hacka koriandern. Lägg i kikärter, zucchini och aprikoser i grytan och låt koka ytterligare 5 minuter. Strö över hälften av koriandern. Använd resten till garnering.
  3. Häll couscous och salt i en skål och häll på kokande vatten. Låt stå och svälla i 5 minuter och rör om. Servera till grytan.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept