Marmorerade glassägg

Marmorerade glassägg
Foto: Dorotea Malmegård
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Marmorerade glassägg

16 ingredienser

1,5 h + frystid

Vaniljglass och hjortronsorbet är en ljuvlig kombination. Perfekt som ett svalkande avslut på en härlig middag.

Här hittar du Teas film om hur du äggar glass.

Tips! Har du inte tid att göra egen glass kan du köpa glass och sorbet. Se bara till att arbeta upp dem så att de blir smidiga i konsistensen innan du blandar dem, annars blir det väldigt svåra att forma ägg ut av dem.

Ingredienser

Hjortronsorbet

  • iskuber, till kallvattenbad
  • 2 gelatinblad
  • 225 g hjortronpuré [2,25 dl]
  • 30 g citronsaft, pressad [2 msk]
  • 40 g glykos [2 msk]
  • 250 g vatten [2,5 dl]
  • 250 g strösocker [3,25 dl]
  • 250 g mjölk [2,5 dl]

vaniljglass

  • iskuber, till kallvattenbad
  • 1 gelatinblad
  • 350 g standardmjölk [3,5 dl]
  • 250 g vispgrädde [2,5 dl]
  • 160 g strösocker [2 dl]
  • 1 vaniljstång
  • 90 g äggula [5-6 st]
  • 3 g salt [0,5 krm]

Gör så här

  1. -Stoppa in två bunkar i frysen till glassen.

Hjortronsorbet

  1. Förbered ett kallvattenbad med lika delar iskuber och kallt vatten, gärna i en rostfri bunke. Ställ åt sidan.
  2. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.
  3. Lägg hjortronpuré och citronsaft i en rostfri bunke.
  4. Koka ihop vatten, glukos och socker till en sockerlag i en kastrull. Häll över hjortronpurén och citronsaften.
  5. Krama ur gelatinbladen och smält i vätskan.
  6. Kyl ner smeten till 4-8 grader över kallvattenbadet. Rör emellanåt.
  7. När allt är kallt tillsätt mjölken och mixa med en stavmixer tills det är helt slätt. Kör i glassmaskin.

Vaniljglass

  1. Förbered ett kallvattenbad med lika delar iskuber och kallt vatten, gärna i en rostfri bunke. Ställ åt sidan.
  2. Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten i en skål.
  3. Koka upp mjölken, grädden och en urskrapad vaniljstång tillsammans med hälften av sockret i en kastrull. Ta av från värmen. Vispa ihop äggulorna och resterande socker.
  4. Häll den uppkokade gräddmjölken över äggulorna och vispa ihop ordentligt. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm till 83 grader under konstant omrörning.
  5. Sila ner blandningen i en bunke, gärna av rostfritt stål.
  6. Krama vattnet ur gelatinet och tillsätt i den silade vätskan tillsammans med saltet.
  7. Kyl ner smeten till 4-8 grader över kallvattenbadet. Rör emellanåt. Nu är den redo att köras i glassmaskin.

Marmorering

  1. Arbeta upp glass och sorbet för sig i vardera förfrusen bunke.
  2. Vänd sorbet i glassen försiktigt med en slickepott eller sked. Plasta glassen direkt mot ytan och stoppa in ytterligare 30 min i frysen. Nu är glassen redo att användas.