Pincho med serranoskinka

Tapas
Foto: Ingvar Eriksson
Markus Aujalay 2020
Markus Aujalay 2020

Pincho med serranoskinka

6 ingredienser

Tapear betyder att äta en räcka tapas i följd. Gärna genom att hoppa från bar till bar där man äter en här, en där. Det är en nationalsport såväl i Barcelona som i övriga Spanien. En tapeado kan naturligtvis inte vara förutan serrano. Här får den världsberömda lufttorkade skinkan vila på bröd och tomater. Recept från Markus Aujalays bok Mina favoriter från Barcelona.

Jens Dolks vintips
Les Lauzeraies Tavel 2010, Frankrike, art.nr. 2724, 95 kr (4 solar)
Gott vin från rosévinets vagga, Tavel, i södra Rhonedalen.
**
Lolo Albariño 2009**, Spanien, art.nr. 92237, 119 kr (4 solar)
Trenddruvan albariño från Spaniens nordvästra hörn, Rías Baixas.

Ingredienser

portioner
  • 1 baguette, liten
  • 2 plommontomater
  • olivolja
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)
  • serranoskinka, några skivor

Gör så här

  1. Skär brödet i skivor.
  2. Dela tomaterna och gnid in brödskivorna med tomaterna med snittytan mot brödet.
  3. Ringla över lite olivolja och krydda med salt och peppar.
  4. Lägg på skinka på varje brödskiva och fäst med en tandpetare.